Verbinding met de aarde – tips om te gronden

foto: Roman Sakhno
Voel jij je wel eens overweldigd door alles wat er op je afkomt? Voel je je soms overprikkeld? Weet dan dat je door een stevige verbinding met de aarde je dingen los kunt laten. Je voelt je gesteund en rustiger. Maar hoe maak je nou zo’n verbinding?

Gronden of aarden

Gronden of aarden betekent niets anders dan dat je bewust verbinding maakt met de aarde. De aarde-energie is een hele rustige stabiele basisenergie. Door je te verbinden met de aarde voel je je rustiger. Ook kun je door te gronden bewust energie die jij kwijt wilt loslaten. De aarde neemt deze energie liefdevol van je over en recycled het als het ware.

Grondingsoefeningen

Er bestaan vele verschillende soorten grondingsoefeningen, hier heb ik er eentje voor je als voorbeeld. Het is handig om dit de eerste keer met z’n 2-en te doen, waarbij één persoon de oefening doet en de ander hem voorleest:

  • Ga gemakkelijk, ontspannen zitten, zoveel mogelijk rechtop, benen iets uit elkaar, voel beide voeten op de grond en je billen op de stoel. Sluit nu je ogen of als je dit niet prettig vindt, kun je je richten op een punt voor je op de grond. Voel hoe je zit. Voel de achterkant van je lichaam, misschien voel je de leuning van de stoel.

  • Richt je aandacht op het contact van je lichaam met de aarde. Je kunt dit doen door het contact van je lichaam met de stoel te voelen en de vloer onder je voeten te voelen. Voel de druk van het gewicht van je lichaam, voel de zwaartekracht. De aantrekkingskracht van de aarde. Ontspan je lichaam en laat de aarde je dragen.

  • Ga vervolgens met je aandacht naar je stuitje. Stel je voor dat er een koord vanuit je stuitje naar beneden zakt. Het helpt als je je dit koord tot in detail voor de geest haalt. Je kunt je voorstellen hoe het koord door de zitting van de stoel gaat, door de ruimte tussen de stoel en de vloer, door de vloer heen en vervolgens door alle eventuele andere ruimten en vloeren die zich tussen jou en de aarde bevinden. Als je het moeilijk vindt om je deze stappen voor te stellen, ga dan alleen met je aandacht naar het beeld van het koord dat naar beneden, de aarde in zakt.

  • Laat het koord heel diep de aarde in zakken. Je kunt je voorstellen dat het koord tot aan het middelpunt van de aarde reikt. Als je dit niet prettig vindt, laat je het gewoon minder diep gaan, het gaat erom dat je verbinding met de aarde voor jou prettig voelt. Als je koord voldoende diep in de aarde is, stel je dan voor dat je het vastmaakt. Misschien knoop je het ergens aan vast of hangt er een anker aan. Maak het koord maar vast zoals het voor jou goed voelt.

  • Kijk nu eens daar jouw koord, jouw verbinding met de aarde. Is deze dik of dun, van wat voor materiaal is hij gemaakt? Wat voor kleur heeft ie? Maak de verbinding zo, zodat het op dit moment voor jou goed voelt. Maak hem dikker of juist dunner, geef hem een andere kleur. Speel ermee en maak de verbinding zo, zodat het voor jou het prettigst voelt op dit moment.

  • Blijf even met je aandacht bij je aardingsverbinding en kom weer terug in de dagelijkse werkelijkheid als het genoeg voor je is. Rek en strek je uit.

Tuinieren

Naast het doen van grondingsoefeningen kun je ook gronden door lekker te tuinieren. Ga lekker in je tuin werken, wroet met je blote handen in de aarde. Wanneer je geen tuin hebt, zorg dan voor wat lekkere plantenpotten op je balkon of in huis. Ook die kun je af en toe verpotten of een beetje bijsnoeien.

Ga de natuur in

Maak een lekkere strandwandeling of ga het bos in. De natuur zorgt voor gronding en geeft je een rustiger gevoel. Je komt meer bij jezelf. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat de natuur zulke positieve effecten op je heeft. Lees daarvoor het artikel: Maak vaker een bos- of strandwandeling.

is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?

WordPress PopUp Plugin