Levenslust – 15 tips voor meer energie en levenslust

foto: Dezi
Wanneer je levenslustig bent, zit je boordevol energie. Je hebt plezier in wat je doet en voelt zingeving. Voor meer energie en om je eigenwaarde een boost te geven, kun je beginnen met jezelf een schouderklopje te geven.

Naast schouderklopjes kun je nog meer doen om je levenslust en energieniveau een opkikker te geven.

Zeg vaker nee

Een nee tegen een ander is JA voor jezelf. Anderen hebben er niets aan wanneer je uitgeput bent, dus zeg vaker nee. Pas goed op jezelf. Heb je moeite met het stellen van grenzen? Lees dan ook eens: Grenzen stellen – hoe zeg je nee.

Volg je hart

Wanneer je doet wat bij jou past, wat goed voelt voor jou, voel je je lekkerder. Je bruist van de energie. Doe dus wat voor jou goed voelt, je zult merken dat je meer plezier in je leven ervaart.

Zorg voor een goede nachtrust

Stop met het drinken van alcohol en cafeïne. Alcohol zorgt ervoor dat je minder goed in de REM slaap komt. Ook zorgt het ervoor dat je vaker wakker wordt. Je rust dus veel minder goed uit. Drink ook geen cafeïne in de middag of avond. Ook dat zorgt voor een minder goede nachtrust.

Geniet

Waardeer de kleine dingen, een lekker kopje koffie of een bloem die ontluikt. Geniet van waar je mee bezig bent. Geef het je volle aandacht en gebruik al je zintuigen.

Heb geen spijt

Heb geen spijt van de dingen die je hebt gedaan. Dat was jouw keuze op dat moment. Wanneer je ergens spijt van hebt, zit je met je aandacht in het verleden. Dat slurpt energie. Accepteer dus de keuzes die je hebt gemaakt in het verleden en berust in de gevolgen van die keuzes.

Beweeg voldoende

Beweging zorgt voor extra energie en het maakt je hoofd leeg. Loop gewoon regelmatig een blokje om. Het zorgt ervoor dat je bloed sneller gaat stromen en brengt extra zuurstof in je lichaam.

Blijf hoopvol

Houd je dromen levendig. Ga altijd uit van het positieve. Een optimistische levenshouding trekt positieve gebeurtenissen aan. Toekomstdromen geven je energie, dus droom maar lekker.

Doe nieuwe dingen

Regelmatig iets nieuws doen, zorgt voor energie. Je maakt nieuwe verbindingen aan in je hersenen, wat weer zorgt voor meer creativiteit. Dus probeer eens een nieuw recept uit, neem eens een andere route naar je werk of ga eens op de bonnefooi op vakantie.

Let op je voeding

Voedsel is de brandstof voor je lichaam. Zorg dus dat je regelmatig eet. Sla geen maaltijden over en eet gevarieerd. Eet lekker veel groeten, fruit , noten & zaden, zodat je veel verschillende vitaminen en mineralen binnen krijgt.

Drink ook voldoende water. Wanneer je je vermoeid voelt, kan het best zijn dat je gewoon te weinig vocht hebt binnen gekregen. Drink dus voldoende water.

Vraag hulp wanneer je het nodig hebt

Het is niet zwak om om hulp te vragen, het vergt moed. Dus herken bij jezelf wanneer je iets niet kunt of op een ander vlak hulp nodig hebt. En zoek vervolgens die hulp. Anderen helpen je graag.

Ontspan

Ontspanning is de basis van vitaliteit en levenslust. Door ontspanning bouw je weer nieuwe energie op. Dus vergeet niet af en toe diep in te ademen en een rustmoment te nemen.

Check je vitamine D

Om genoeg vitamine D aan te maken heb je een kwartiertje zonlicht per dag nodig. In ons bewolkte kikkerlandje komen we daar vaak niet aan. Zorg dus voor een vitamine D supplement.

Wees open en eerlijk

Een open en oprechte levenshouding zorgt voor verbinding. Je voorkomt zo ruzie en verwarring. Ook ben je geen onnodige energie kwijt aan het bijhouden van je verborgen agenda :-D.

Omarm creativiteit

Muziek, dans, kunst en schrijven zijn krachtige en magische energie bronnen. Creatief bezig zijn, is volgens mij een basisbehoefte. Iedereen is creatief. Bij creativiteit gaat het niet alleen om kunst. Lees ook eens: De energie van creativiteit.

Luister naar je biologische klok

Ben je een ochtendmens? Sta dan vroeg op en plan belangrijke zaken ’s ochtends, wanneer je op je best bent. Luister naar je lichaam. Het geeft je vaak aan wanneer je iets rustiger aan moet doen, doe dat dan op zo’n moment ook even. Je voelt je daarna weer helemaal opgeladen. Veel energieker dan wanneer je gewoon was doorgegaan.

Boeken over levenslust:

is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?