Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd

foto: Photobank.ch

Ken je dat gevoel van een lekker opgeruimd en schoon huis? Je herkent het vast wel. Dat fijne gevoel van geen rondslingerende spullen, het gevoel van ruimte en overzicht. Een opgeruimd huis, zorgt voor rust in je hoofd. Vanuit het comfort van een ordelijk huis, groeit je creativiteit en levenslust.

Opruimen maakt blij

Zelf heb ik net een verbouwing van mijn huis achter de rug en dat geeft nogal wat rommel. Ik was dan ook erg blij toen de verbouwing klaar was. Niet alleen met het mooie resultaat, maar ook doordat ik mijn huis weer kon opruimen en schoonmaken. Ik merkte dat ik daar erg behoefte aan had. Hoe meer ik opruimde, hoe blijer ik werd. Ik genoot steeds meer van de rust die het gaf, dat alles weer een plekje had en niet zomaar lukraak rondslingerde.

Ieder jaar opruimen

Wanneer je ieder jaar en paar dagen de tijd inplant om je huis op te ruimen, zorg je ervoor dat er geen onnodige spullen in je huis zijn. Spullen die je niet meer gebruikt, kun je naar de kringloop brengen of verkopen op Marktplaats. Zo geef je je oude spullen nog een nieuw leven en maak je er iemand anders blij mee. Wanneer ik zelf opruim, doe ik dat altijd met het volgende in mijn achterhoofd:

  • Heb ik dit het afgelopen jaar gebruikt?
  • Verwacht ik dit het komende jaar te gebruiken?
  • Heeft het sentimentele waarde?

Wanneer ik op al deze vragen Nee kan antwoorden, dan heb ik het dus niet nodig en kan het weg.

Kringloop

Ik heb er altijd moeite mee om spullen weg te gooien. Daarom breng ik de spullen die ik niet meer nodig heb altijd naar de Kringloop. Het geeft mij een goed gevoel dat iemand anders met mijn afgedankte spullen misschien nog erg blij is. Ik heb altijd een doos in huis staan, waar ik spullen die ik niet meer nodig heb in kan stoppen en één keer in de zoveel tijd breng ik die naar de Kringloop.

Haal minder in huis

Wanneer je minder nieuwe spullen koopt, hoef je ook minder op te ruimen. Bedenk bij ieder ding dat je wilt aankopen of je het echt nodig hebt. Waar je het gaat zetten of ophangen. Wanneer je daar altijd even bewust bij stil staat, zul je merken dat je minder nieuwe dingen in huis haalt. Realiseer je dat je geluksgevoel bij een nieuwe aankoop altijd maar van korte duur is. Vlak na je aankoop daalt het weer naar je basisgeluksgevoel.

Hecht je minder aan spullen

Wanneer je je minder hecht aan spullen, kun je ook makkelijker opruimen. Realiseer je dat je niet gelukkig wordt van materiële zaken. Tuurlijk is het erg fijn, wanneer je in je basisbehoeften kunt voorzien. Maar wordt je nou echt gelukkiger van een grotere tv of de nieuwste telefoon? Door je minder te hechten aan spullen, heb je minder nodig en hoef je minder op te ruimen. Lees ook eens het artikel: Laat je gehechtheid los.

Opruimcoach

Heb je moeite met opruimen? Vraag dan een goede vriend of vriendin om je te helpen. Met z’n tweeën gaat het vaak makkelijker. De ander heeft geen emotionele band met jouw spullen en kan het vaak wat objectiever bekijken. Werkt dat voor jou niet, dan kun je je altijd nog wenden tot een professionele opruimcoach of organizer.

Boeken over opruimen:

is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?

WordPress PopUp Plugin