Rust in je hoofd – verminder fladderende gedachten

foto: Solominviktor
Heb je moeite om je gedachten los te laten? Malen ze bij jou ook steeds door? Dan heb ik voor jou een paar tips zodat je rust in je hoofd kunt krijgen.

Je bent niet je gedachten. Je hebt gedachten. Je kunt zelf beslissen of je aandacht geeft aan je gedachten. Je kunt ze ook voorbij laten gaan.

3 tips voor meer rust in je hoofd

  1. Focus je aandacht. Richt je aandacht eens op iets anders bijvoorbeeld op je ademhaling. Wanneer je aandacht volledig bij je ademhaling zit, is er geen ruimte meer voor andere gedachten. Fladdert er toch een gedachte voorbij, laat hem dan lekker. Schenk er geen aandacht aan, denk alleen, hé ik heb een gedachte en concentreer je weer op je ademhaling.

  1. Schrijf het van je af. Een andere mogelijkheid om de maalstroom van gedachten los te laten, is het van je af te schrijven. Pak een vel papier en schrijf al je gedachten op. Door ze aan het papier toe te vertrouwen, zorg je ervoor dat je gedachten gezien zijn. Ze gaan minder om aandacht schreeuwen in je hoofd, waardoor het stiller wordt.

  1. Ga bewegen. Door te bewegen voel je je lekkerder. Wanneer je je lekkerder voelt, maak je je minder zorgen en zul je minder piekeren. Ook hierdoor zul je merken dat het automatisch rustiger wordt in je hoofd.

Visualisatieoefening: de rivier

Ga rustig zitten, voeten op  de vloer en je rug recht. Sluit je ogen. Stel je een landschap voor met een mooie rustig kabbelende rivier. Naast die rivier staat een grote boom, die zijn blaadjes laat vallen in de rivier. De blaadjes blijven drijven en worden langzaam door de rivier meegevoerd. Stel je nu voor dat iedere keer wanneer je een gedachte hebt, deze op een blaadje door de rivier wordt meegevoerd. Laat je gedachten gewoon opkomen en ze meevoeren op de rivier. Ga niet in je gedachten zitten, maar laat ze gewoon voorbij komen en meevoeren op de stroom van het water van de rivier. Open nu langzaam je ogen, rek en strek je uit.

Voel je je rustiger? Dit kun je ook gewoon in je dagelijks leven doen, laat je gedachten zich gewoon aandienen, maar ga er niet op in.

Leef in het nu

Een belangrijke om minder te piekeren en meer rust in je hoofd te krijgen is meer in het hier en nu te leven. Wanneer je in het nu leeft, ben je niet bezig met dingen die in het verleden gebeurd zijn en maak je je geen zorgen over iets dat eventueel zou kunnen gebeuren in de toekomst. Je bent en blijft met je gedachten in het nu. Om meer in het nu te leven, is mindfulness een goede training. Bij mindfulness draait het erom dat je je aandacht volledig focust op hetgeen waar je op dat moment mee bezig bent. Je zit dan automatisch in het nu. Meer tips om te leven in het nu vind je in het artikel leven in het moment.

Naast mindfulness is gronden ook erg goed om minder te piekeren en in het nu te blijven. Je kunt dit gemakkelijk leren met de workshop Goed Gegrond die door Innerlijke Focus wordt gegeven.

Boeken over rust in je hoofd:

is lichaamgericht therapeut. Ze helpt al meer dan 10 jaar mensen met Stress en Burn-out klachten in haar eigen praktijk.

Ontwikkel jezelf

Ga zelf aan de slag met één van de meditaties, cursussen of zelftests.

CURSUSSEN

Zelfkennis en inzicht zorgen voor meer bewustzijn.  De cursussen van Innerlijke Focus helpen je daar bij, in je eigen tempo.

Bekijk de verschillende online cursussen voor persoonlijke groei en leiderschap.  
Zorg voor jezelf en voel je goed.

MEDITATIES

Maak gebruik van één van de gratis meditaties, mindfulness oefeningen of yoga nidra sessies.

Het helpt je ontspannen en je meer bewust te worden van wat er in je lichaam en geest op dat moment om aandacht vraagt. 

TESTS

Vul één van de gratis tests in op Innerlijke Focus.  Je kunt verschillende gratis tests maken, onder andere een HSP-test en een Dankbaarheidstest.

Ook kun je kijken hoe je scoort op stress en burn-out. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. 

Voel je goed

Wil je meer veerkracht en balans in je leven ervaren? Ik help je graag.

Als lichaamsgericht psychosociaal therapeut help ik jou wanneer je in je leven vastloopt. Op een open, compassievolle wijze laat ik je zien en ervaren wat jouw patronen zijn. Ik help je om deze te transformeren of mee om te leren gaan. Je levensenergie gaat weer stromen en je komt in contact met je wezenlijke kern. Jouw kracht en levensvreugde worden (weer) voelbaar en je authenticiteit zichtbaar.

Nieuwsgierig geworden?

WordPress PopUp Plugin